Maar liefst 89 Bestax-chauffeurs hebben in oktober 2011 een MBO-diploma Taxichauffeur in ontvangst genomen. Een knappe prestatie van een zeer gemêleerd gezelschap: de jongst geslaagde deelnemer is 21 jaar en de oudste deelnemer is 75 jaar oud.

In ons Magazine Besseling Vervoert nummer 4 is hier uitgebreid aandacht aan besteed. Hieronder kunt u nog enkele verhalen van deelnemers aan de Besseling Academy lezen en ook tonen we onderaan deze pagina de volledige lijst van geslaagde chauffeurs. Kijk snel of ook uw favoriete chauffeur er tussen staat!

Job de Beer, onderwijskundig consultant en leercoach, werkzaam bij SBK Advies & Training zegt “We hadden gehoord dat Besseling op 30 vrijwilligers rekende. Wij dachten dat daar maximaal 20 mensen van over zouden blijven. Bleken er bij de start van de Academy ineens 110 vrijwillige deelnemers te zijn. Fantastisch. Ze waren allemaal heel positief, luisterden gericht naar onze uitleg en toonden veel inzet. Natuurlijk waren ze ook wel eens kritisch, maar dat mag. ‘Kritisch’ betekent voor mij ‘betrokken’. We zien het wel eens anders, dan zijn mensen negatief, vaak uit angst en onzekerheid. Dan moet je daar eerst aan werken. Dat was hier niet nodig. De opleiding werd door Besseling goed ondersteund. Het bedrijf biedt een fijne omgeving om les te geven, al is het in de instructieruimte in de winter ijskoud”, grapt Job, “dan zaten sommige cursisten met hun winterjas aan in het lokaal. Maar dan zei ik als we hard werken wordt het vanzelf warm.” En hard werken deden ze. De lessen gingen in een soort discussie-vorm waaraan een ieder actief deelnam. “De lesdagen waren uitstekend voorbereid, mede dankzij de inzet van management-assistente Petra van der Rijst, die de coördinatie namens Besseling verzorgde. “Had ieder bedrijf maar een eigen Petra, verzucht Job.” Petra van der Rijst, als coördinator namens Besseling druk betrokken bij de Academy vertelt “Het was leuk om de chauffeurs goed te leren kennen. Vooraf kende ik de meeste namen wel, maar nu is het contact veel persoonlijker geworden. Ik heb ook veel respect voor onze planner gekregen. Die heeft echt moeten goochelen om de leerlingen vrij te plannen voor hun opleiding. Dan moest hij vooraf al rekening houden dat deze personen geen verre ritten konden rijden omdat ze straks les hadden en verder moest hij met minder mensen dezelfde hoeveelheid taxiritten wegrijden, echt klasse hoor.”

Chauffeur Hans Zijlstra is geslaagd en neemt tijdens zijn diploma-uitreiking de microfoon. “Ik wil graag mijn mentor Ron Scheren bedanken voor alles. Ik ben aan het opleiding-avontuur begonnen zonder te weten hoe het af ging lopen. Ik heb Ron leren kennen als een gedreven persoonlijkheid. Hij dreef mij letterlijk op het goede spoor als ik de richting niet meer wist. Daarom wil ik mijn boeket bloemen graag aan Ron overhandigen”.

Mentor Ron Scheren, zelf ook geslaagd, vertelt trots “alle chauffeurs die in mijn mentorgroep zaten hebben het gehaald. Niemand is afgehaakt. Telkens wees ik mijn cursisten terug naar de bron. Weet je de TX-Keurnormen, de algemene voorwaarden en de bedrijfsinstructies, dan ben je een heel eind in de goede richting. Al begrijpen mensen niet altijd even goed wat ze lezen of vinden ze het soms lastig op papier onder woorden te brengen wat het goede antwoord moet zijn. Zo heb ik wel eens iemand mondeling getest in plaats van schriftelijk. Die persoon bezat alle benodigde kennis, maar kreeg het niet goed verwoord. Ik heb zelfs een cursist gehad die met een woordenboek op schoot het materiaal doornam. Als je dan voorstelt om het samen te doen, wordt de agenda meteen getrokken om een datum te prikken. Dan ben ik heel blij een positieve bijdrage te hebben kunnen leveren.”

Chauffeur Stefan van Essen (links op de foto) is trots dat hij ‘zijn papiertje’ heeft gehaald. Hij had er bij aanvang van de opleiding niet echt zin in, maar dacht ‘ik zie wel hoe het loopt’. “Ik was al 18 jaar uit de schoolbanken. Toch viel de theorie me erg mee. Veel wist ik al, het was meer een kwestie van de puntjes op de i zetten. En mijn Engels was niet zo best meer. Ik heb jaren in de bouw gewerkt en ja, tegen een steiger hoef je geen Engels te praten, dus dat Engels was wel een beetje weggezakt. Ik rijd altijd ’s nachts taxi, waarbij je vaak Schipholritten te rijden krijgt voor internationale gasten. Dan is het wel fijn om het Engels wat beter te beheersen. Ik werkte veel samen met mijn collega Ria Meskes. Zij is ook geslaagd. Als we samen bij het station stonden te wachten, pakten we onze boeken erbij en gingen we de opdrachten samen maken. Twee weten meer dan een. Stonden onze collega’s daar te kletsen en maakten wij alvast ons huiswerk af.” Zijn vrouw kijkt trots toe. Van Essen lacht en zegt “ware liefde, elke nacht om 04.00 uur haalt ze me op uit mijn werk. Staat ze midden in de nacht op om mij te halen en slaapt ze daarna verder, want ’s ochtends moet zij gewoon weer naar haar werk.”

Chauffeur Marco Wernsen en zijn vriendin, chauffeuse Karin van Riezen zijn samen aan de opleiding begonnen. Ze hebben elkaar bij Bestax leren kennen. “Hij reed altijd het terrein op met zijn hoofd swingend op de muziek van Pink Floyd. Dat sprak mij meteen aan. Mocht ik een keer met hem mee naar een optreden van Pink Floyd, maar dat duurde nog wel drie maanden. Ik wilde veel eerder met hem uit”, lacht Karin. “Dus heb ik haar mee genomen naar Scheveningen en zo begon het”, vult Marco aan. Besseling Vooruit wil weten of ze ook samen hun huiswerk hebben gemaakt. “Nou, we hebben veel samen gedaan, grapt Marco, daarom hebben we inmiddels een prachtig zoontje van 10 maanden oud”. Karin heeft daarom best een drukke tijd gehad tijdens haar opleiding, eerst zwanger, dan een baby, je werk en dan ook nog leren.” Maar het is haar en Marco gelukt!

Tijdens de diploma-uitreiking rollen de tranen over de wangen van de geslaagde chauffeuse Tamara van Osenbruggen. “Tijdens mijn opleiding ben ik privé door een zware tijd gegaan. Nu sta ik hier trots met mijn diploma in mijn handen, met vier mensen die mij heel dierbaar zijn om mij heen. Ik had af willen haken, zeker toen bleek dat wij de aanbesteding Regiotaxi Eemland Heuvelrug hadden verloren en niet zeker was of ik mijn baan zou behouden. Maar Johan de vries van het ROC heeft me overtuigd dat ik het niet op moest geven. Toevallig had ik mijn laatste rij-examen bij hem. Hij stelde me meteen op mijn gemak door te zeggen ‘jij kan het wel, dit gaan we samen doen’. Achteraf ben ik blij dat ik het heb afgemaakt. Nu ben ik toch een MBO-diploma rijker.”

Mentor Puck Vos, zelf ook geslaagd, zwaait tijdens de diploma-uitreiking met een bos sleutels in de lucht. Hij licht toe ”tijdens de praktijkexamens had ik chauffeur Eddy Bogers, een zeer ervaren rot in het vak, mooi tuk. Hij liet zijn sleutels in het contact zitten toen hij uitstapte, reed ik zo met zijn wagen weg. Daar had hij als ervaren chauffeur mooi de pest in. Hij heeft mij daarna continu “terror” in plaats van ‘mentor’ genoemd, haha. Dus toen hij zijn diploma kreeg, kon ik het niet nalaten even die sleutelbos de lucht in te steken.”

Chauffeuse Kiona van Alphen zag de MBO-opleiding als een kans om in zichzelf te investeren. “En die kans heb ik gepakt. Ik was een vroegtijdige schoolverlater en daarom ben ik blij met dit papiertje. Ik heb nu toch mooi een MBO-diploma.” Veel van de theorie wist zij al. “Samen met mijn collega George Vink was ik de meest ervaren chauffeur van mijn mentorgroep. Maar toch ben ik me nu weer meer bewust van de dingen die ik doe en waarom je ze doet. Dit diploma is voor mij een beetje de kers op de taart.”

Haar collega Ferry Sonder (links op de foto) is ook geslaagd en licht zijn deelname toe “ik verbeter graag anderen. Nu kreeg ik de kans mezelf te verbeteren.” Al liep hij tijdens de opleiding wel wat achter. “De avond voor mijn examen moest ik mijn proefopgaven nog inleveren. Die moesten toen nog snel door mijn mentor worden nagekeken, dat heeft hem wel wat haren gekost”, grapt Ferry, terwijl hij naar zijn bijna kale mentor wijst. “Maar nu ben ik blij dat ik het gehaald heb. Ik had het niet kunnen verkroppen als ik het niet zou hebben gehaald. De kennis bezat ik al voor een groot gedeelte, maar nu heb ik die kennis gecertificeerd.”

Zijn mentor Henk Beernink (hieronder rechts op de foto samen met examinator Johan de Vries), zelf ook geslaagd, vertelt “ik vond het een uitdaging om mensen te helpen hun niveau terug te krijgen. Daarnaast was het leuk om persoonlijk contact met je cursisten te hebben. Je kende de mensen van gezicht, je kende de namen, maar wie nu wie was? Ik werkte met een eigen mentorgroep en ben daarnaast bij alle praktijkexamens aanwezig geweest”. Grapt “ik was als het ware de oppermentor”. Ook Beernink heeft bij meerdere geëxamineerden tijdens het proefexamen de wagen weggereden als ze de sleutels niet uit het contact haalden. “Geweldig, die gezichten als ik wegreed”. Vervolgt “ik vond het fijn om de mensen te begeleiden. Gedurende de opleiding heb ik zeker 10 personen er doorheen moeten trekken. Nadat bekend werd dat er bij Bestax meerdere mensen uit moesten door het verlies van de Regiotaxi Eemland Heuvelrug, wilden meerdere personen opgeven. Ik zei dan ‘zorg dat je dat papiertje haalt, dat kun je straks misschien goed gebruiken’. Ook bij het daadwerkelijke examen was het fijn collega’s te kunnen helpen. De meesten waren erg zenuwachtig. Door ze gerust te stellen en soms een beetje op weg te helpen als ze totaal waren dichtgeklapt kon ik wat voor ze betekenen. Dat geeft een fijn gevoel.” Ferry beaamt dat zenuwachtige gevoel “Ik rijd altijd heel defensief. Krijg ik tijdens mijn examen te horen dat ik wat defensiever moet gaan rijden. In het dagelijks leven rijdt niemand defensiever dan ik”. Beernink kent het belang van defensief rijden als geen ander “in mijn militaire dienst begon ik als stafchauffeur, mocht ik de generaal rondrijden. Later ben ik 25 jaar bij hetzelfde bedrijf als directiechauffeur actief geweest, totdat de directeur met pensioen ging.” Nu werk hij met veel plezier bij Bestax. “Het is hier net een grote familie. Er heerst een gezellige en open sfeer, meedenken wordt ook echt gewaardeerd.”

Petra Pietersen zat tevens in de mentorgroep van Henk Beernink. Ook zij was erg nerveus “ik had bij mijn proefexamen echt de tranen in mijn ogen staan. In het verleden had ik ooit al eens een blooper gemaakt. Vergat ik een rolstoel aan de voorkant vast te zetten, terwijl ik dat dagelijks wel goed deed. Mijn rolstoelpassagier werd gespeeld door een collega, die mij toe siste dat ik wat vergat. Ik hoorde het niet eens. Vreselijk, die zenuwen.” Pietersen vond de Academy best pittig. “Naast mijn baan als taxichauffeur heb ik een huishouden met twee kinderen. Dus als die op bed lagen, kon ik nog aan mijn huiswerk beginnen.” Maar het resultaat mag er zijn: Petra is geslaagd met een dikke 8,5!

Koos Huppertz is ook geslaagd. Hij is aan de opleiding begonnen om het taxivak nog beter te leren. “Ik had de theoretische kennis vers in mijn geheugen, want ik heb recent mijn chauffeurspas gehaald. Het leuke aan de Academy was dat je de praktijk kon gebruiken bij het beantwoorden van de vragen. Je vervoert veel verschillende personen. Denk bijvoorbeeld aan de leerlingen uit het bijzonder leerwezen. Ieder kind is anders. Door met collega’s van gedachten te wisselen, leer je van elkaar.” Huppertz vond het fijn om te leren hoe collega-çhauffeurs met het vervoer van rolstoelgebruikers omgingen. “Als je een rolstoel vastzet zit je op je knieën vlak voor die gebruiker, dat leverde soms ongemakkelijke situaties op. Van mijn collega’s leerde ik dat communiceren met die persoon erg belangrijk was. En inder-daad als je netjes vraagt wilt u me helpen door dit te doen of vind u het goed dat ik dat doe, maak je de sfeer veel beter.” De planner gooide Huppertz daarna meteen het diepe in. “Mocht ik 3 rolstoelgebruikers tegelijk vervoeren Op zich geen probleem. Maar ik had er al 2 ingeladen toen nummer 3 ten tonele kwam. Die bleek een volledig gestrekt been in het gips te hebben. Moest ik in de stromende regen de twee andere personen weer uitladen en terug in het pand brengen, anders paste het niet, haha.”

Hieronder een volledige lijst van alle 89 geslaagde chauffeurs:

Ramzi al Abdallah
Bert van den Akker
Kiona van Alphen
Karim Asaggau
Driss Asbai
Jamil Atayi
Ernest (Nes) Barkey
Evert van Beek
Henk Beernink
Benno van den Berg
Dave Bierens
Bianca Bitter
Romy Blommaert
Erick Boeve
Eddy Bogers
Michel Bothmer
Nordin el Boutakmanti
Michel Brands
John Brons
Natelie Drost-Brown
Irene Christiaanse
Jolanta Dabrowska
Mijndert Driesman
Stefan van Essen
Miranda van der Grift-van de Coterlet
Alex Gijtenbeek
Wessel de Groot
Jan van Hattum
Karin van de Hesseweg
Alda van den Heuvel-Pitstra
Paul van Hoeijen
Katja van Hoeijen-van Riesen
Koos Huppertz
Johan Jekel
Carolien Kapteyn
Ad Kleiberg
Francijn Koelewijn-Ruizendaal
Marjolein Koendertse
Roy de Kolf
Harry Koster
Willem Kramer
Jolanda Kurvers
Peter Lubbers
Martin Luchtenburg
Han Maarleveld
Gertjan Maassen
Ria Meskes
Bert Methorst
Ingrid Meurs
Harold Mol
Jeroen Mol
Abdelhak Najim
Wilma Nieuwenhuijzen-Ferwerda
Josë Oort
Tamara van Osenbruggen
Alex Otten
Roger Pelupessy
Francien Pieters-Veldhuizen
Petra Pietersen-Helsdingen
Karin van Riezen
Tiemen Rozeboom
Joyce Ruitenbeek
Ron Scheren
Jan Geert Schuszler
Jannie Slagman
Pieter Smit
Ferry Sonder
Mark Sparrius
Emmy Spils
Hennie Stoffer
Rahman Tiemoerie
Gert-Jan Timmer
Wim Uijttewaal
Wilma van der Valk
Suzanne van Valkengoed
Cynthia Veenman
George Vink
Peter van der Vlugt
Puck Vos
Bianca Vrolijk-van Aardenne
Ton Walet
Marco Wernsen
Fred Wildeman
Ad Willemen
Dick Willigenburg
Evelien Woordes
Hans Zijlstra
Cor de Zoete
Jeroen ZuijdendorpFollow BVervoert on twitter !

 

besseling travel b.v. - telefoon: 033 - 4 765 755 - fax: 033 - 4 765 756 - e-mail: travel@besseling.com - internet: www.besseling.com